15 įdomių faktų apie pandas, kurių jūs nežinojote (nr. 7 padarys jums įspūdį)

Kai galvojame apie didžiąsias pandas, galvojame apie nuostabius juodus ir baltus lokius. Jie yra mieli ir turi daug gerbėjų visame pasaulyje. Bet ar tikrai pažįstate pandas? Toliau pateikiami 15 įdomių milžiniškų pandų faktų, kurie padės jums sužinoti apie jas daugiau.

1. Pandos metai prilygsta trejiems žmogaus metams.

Panda ant medžio

Pandos metai prilygsta maždaug trejiems žmogaus metams pagal gyvenimo trukmę. Didžiosios pandos gamtoje gyvena 18–20 metų, o nelaisvėje – 25–30 metų. Seniausia pasaulyje didžioji panda buvo Xinxing („Nauja žvaigždė“) Čongčingo zoologijos sode, būdamas 38 metų ir keturių mėnesių (1982–2020). Tai prilygsta 115 žmogaus metų.

2. Pandos turi 6 pirštus!

panda valgo bambuką

6-asis pandos pirštas kaip žmogaus nykštis . Jis atlieka tą pačią funkciją kaip ir nykštis, tačiau iš tikrųjų tai yra neįprastas riešo kaulas arba priešpriešinis letenos kulnas su stipriais raumenimis, bet be judančių sąnarių, leidžiančių sugriebti maistą.



Jie gali išspausti bambuką į riebias cigarų formas su savo 6-aisiais skaitmenimis, kad valgytų efektyviai.

Milžiniškos pandos savanorių programa Milžiniškos pandos savanorių programa Viskas, ką reikia žinoti Peržiūrėti daugiau

3. Pandos paliks vaiką, jei ji susilauks dvynių.

Pandos jauniklis su mama

Laukinės pandos paprastai turi tik vieną jauniklį, o nelaisvėje esančios pandos dažniau susilauks dvynių. Laukinėje gamtoje, jei motina panda turi du jauniklius, ji pamaitins tik tą, kuri, jos manymu, yra stipresnė . Kitas belieka susitvarkyti.

To priežastis yra tai, kad naujagimis jauniklis yra labai silpnas. Jaunikliai bambuką pradeda valgyti maždaug 12 mėnesių amžiaus, tačiau iki tol yra visiškai priklausomi nuo mamos. Taigi gamtoje pandų patelės neturi pakankamai pieno ar energijos, kad galėtų prižiūrėti du jauniklius.

Honkongo kruizų terminalai

Jauniklis būna su mama tol, kol vėl pastos, kai jaunikliui sukanka pusantrų metų. Jei mama nepastoja, jauniklis liks su mama iki dvejų su puse metų.

4. Pandos mėgsta laipioti medžiais ir moka plaukti.

Panda ant medžio

Milžiniškos pandos yra geri laipiotojai į medžius . Jie gali laipioti medžiais nuo 7 mėnesių amžiaus.

Laukinėje gamtoje didžiosios pandos (ypač jaunikliai) laipioja medžiais kad išvengtų savo priešų ir apžiūrėti jų aplinką. Kadangi medyje saugiau, daugelis didžiųjų pandų mėgsta miegoti medžiuose.

Kartais jie tiesiog užlipa pažiūrėti peizažo.

Didžiosios pandos yra lokiai ir, kaip ir kiti lokiai, gali plaukti.

5. Valgymas ir miegas sudaro pandų kasdienybę.

panda valgo bambuką

Įprastas 45 kilogramų (100 svarų) suaugęs žmogus valgydamas praleidžia net 12 valandų Nuo 12 iki 38 kilogramų (26–84 svarų) bambuko per dieną. Nelaisvėje pandos gali pasiekti 150 kg (330 svarų) ir suvalgyti dar daugiau!

Kai nevalgo ir ieško maisto, pandos didžiąją likusio laiko dalį miega. Laukinėje gamtoje milžiniškos pandos miega nuo dviejų iki keturių valandų tarp maitinimosi.

6. Pandos yra vienišiai.

Miela panda

Didžiosios pandos yra vieniši gyvūnai . Laukinėje gamtoje jie turi savo teritoriją, o kitoms pandoms jos užpulti neleidžia.

Taip yra todėl, kad didžiosios pandos minta bambukais ir nereikia medžioti bendradarbiaujant . Jie turi valgyti daug bambuko, kad patenkintų savo mitybos poreikius. Jei didžiosios pandos gyventų grupėmis, kiltų konfliktas dėl pakankamai bambuko, o tai neigiamai paveiktų visų išlikimą.

Pandai paprastai reikia savo 3–8 kvadratinių kilometrų (1–3 kvadratinių mylių) bambukų miško, kad išgyventumėte.

7. Panda per dieną gali ištuštinti 28 kilogramus (62 svarus)!

pandų nuotrauka

99% pandos raciono sudaro bambukas, bet jo virškinamasis traktas išlaiko mėsėdžių savybes . Didžiųjų pandų gebėjimas virškinti bambuką yra mažas – mažiau nei 20 procentų, o pačiame bambuke yra mažai maistinių medžiagų. Taigi, kad išlaikytų savo energiją , pandos turi valgyti daug bambuko ir taip daug kakti!

Milžiniškos pandos tuštintis kas 15-20 minučių . Didžioji jų išmatų dalis yra nesuvirškintas bambukas.

Anksčiau vietiniai iš kakle esančių nesuvirškintų bambuko gabalėlių paversdavo paveikslų rėmelius ir žymes – stebėtinai jie nekvepdavo!

Rekomenduojamas Straipsniai
Wolong nacionalinis gamtos rezervatas (Wolong Panda Center), laukinių pandų rezervatas Wolong nacionalinis gamtos rezervatas (Wolong Panda Center), laukinių pandų rezervatas DUK apie didžiąsias pandas, Didžiųjų pandų klausimai ir atsakymai DUK apie didžiąsias pandas, Didžiųjų pandų klausimai ir atsakymai Milžiniškų pandų elgesys – ką jos veikia visą dieną Milžiniškų pandų elgesys – ką jos veikia visą dieną Laukinės pandos: 8 dalykai, kuriuos padarėte Laukinės pandos: 8 dalykai, kurių nežinojai Milžiniškų pandų gyvavimo ciklas Milžiniškų pandų gyvavimo ciklas 20 dalykų, kuriuos laimėjote 20 dalykų, kurių nežinosite apie raudonąsias pandas Didžiųjų pandų savybės Didžiųjų pandų savybės Ką valgo pandos? Ir kiti linksmi valgymo faktai Ką valgo pandos? Ir kiti linksmi valgymo faktai

8. Pandos valgydavo mėsą.

Milžiniška panda

Kai šalia nebeliko milžiniškų plėšrūnų, tokių kaip kardadantys tigrai, pandoms nereikėjo būti tokioms greitoms ir jos tapo babujų valgymo specialistėmis, kad pačios neišnyktų.

Galbūt žinome, kad jie valgo tik bambuką, bet jie taip pat mėgsta kai kuriuos vaisius ir gali valgyti mėsą.

Rekomenduojamas Ekskursijos:
  • 2 dienų Wolong Red Panda savanorių programos turas
  • 12 dienų Panda Keeper ir klasikiniai stebuklai

9. Pandos turi juodai baltą kailį.

juoda ir balta panda

Pandų juodi ir balti paltai yra geras kamufliažas . Pandos didžiąją laiko dalį turi praleisti ieškodamos bambuko, kad galėtų valgyti savo buveinėse, kurias daugiausia sudaro miškai ir snieguoti kalnai. Jų juoda ir balta spalva padeda išvengti nepageidaujamo dėmesio.

The baltas jų kailis padeda pandoms pasislėpti sniege , ir juodas jiems padeda įsilieti į miško šešėlius .

Rekomenduojamas Ekskursijos:
  • Vienos dienos Dujiangyan Panda savanorių programos turas
  • Vienos dienos Čengdu pandos ir Sičuano virtuvės turas

10. Pavasaris – pandų poravimosi metas.

Dvi pandos ant medžio

Didžiųjų pandų patelės karštyje būna kartą per metus tik dvi ar tris dienas , paprastai kiekvienais metais kovo – gegužės mėn. Nėštumas trunka apie 5 mėnesius.

Laukinėje gamtoje, patelės didžiosios pandos skleis ypatingus garsus pvz., baa, šuns žievė ar karvės žievė vaisingo laikotarpio metu, o didžiųjų pandų patinai paliks kvapo žymenis kaip ženklą, kad pritrauktų didžiųjų pandų pateles.

Patelės dažnai poruojasi su keliais konkuruojančiais patinais, o patinas taip pat ieško skirtingų patelių, kad galėtų poruotis.

Po poravimosi pandos patinai ir patelės gyvena atskirai, o duobės kūrimo ir jauniklių auginimo darbus užbaigia vienos pandų patelės.

Rekomenduojamas Ekskursijos:
  • 2 dienų Wolong Red Panda savanorių programos turas
  • 12 dienų Panda Keeper ir klasikiniai stebuklai
Kaip suplanuoti kelionę „Panda“. Kaip suplanuoti kelionę „Panda“. Viskas, ką reikia žinoti Peržiūrėti daugiau

11. Pandų jaunikliai yra rausvos spalvos.

Naujagimis pandos jauniklis sveria tik 100 gramų (3,5 uncijos). Jie yra be kailio, rožinės spalvos ir akli . Jų ikoninis juodos ir baltos spalvos kailis išauga maždaug po trijų savaičių.

Pandos dažniausiai gimsta rugpjūtį. Taigi, jei norite pamatyti mielus pandų jauniklius, atvykite rugpjūčio mėn.

Mes sudarėme daugiau faktų apie pandas .

kiniški patiekalai su paveikslėliais

12. Pandos neužmiega žiemos miego.

panda

Didžiosios pandos neužmiega žiemos miego nes jų dieta iš bambuko neleidžia jiems kaupti pakankamai riebalų miegoti per žiemą.

P andas nebijo šalčio. Net ir esant žemai temperatūrai iki -4 °C (25 °F), juos vis tiek galima rasti vaikštinėjant bambukų giraitėse su storu sniegu.

Rekomenduojamas Ekskursijos:
  • Vienos dienos Čengdu pandos ir Sičuano virtuvės turas
  • 4 dienų Wolong išsamios pandos turas

13. Pandos savo teritorijai pažymėti naudoja kvapą.

miela panda

Didžiosios pandos žymi savo teritoriją palikdami savo kvapą ant medžio žievės per šlapimą , trinant kvapiąsias liaukas ir kitais būdais. Kuo aukščiau jie gali pažymėti savo kvapą ant medžio, tuo stipresni yra pandų bendruomenės taisyklė.

Bandymas šlapintis aukščiau ir trintis aukščiau yra nekonfliktiškas būdas konkuruoti dėl poravimosi teisių.

14. Yra du milžiniškų pandų porūšiai.

Sichuan giant pandaSichuan giant panda

Yra Sichuan giant pandas ir Činlingų milžiniškos pandos . Činling pandos sudaro tik 18,5 procento visos didžiųjų pandų populiacijos.

Sičuano dirvožemis, klimatas ir augmenija labai skiriasi nuo Činlingo kalnų, todėl didžiųjų pandų išvaizda, spalvos ir kūno formos abiejose vietose skiriasi.

Sičuano didžiosios pandos galva panaši į lokio galvą, o Činlingo didžiosios pandos galva labiau panaši į katę, su mažesne kaukole ir didesniais dantimis.

Dvi pandos yra tos pačios kilmės, tačiau jas skiria didelė upė ir kalnai ir toliau izoliuoja žmogaus veikla. Paleontologai mano, kad jie nutrūko prieš 50 000 metų , o tada prasidėjo nepriklausomo dauginimosi ir evoliucijos procesas.

15. Didžiojoms pandoms pavojus nebegresia!

Besišypsanti panda

Dėl apsaugos pastangų išgelbėti didžiąsias pandas jų populiacija dabar viršija 2200. Jų laukinė populiacija išaugo iki 1864, o nelaisvėje auginamų didžiųjų pandų skaičius pasiekė 422. Todėl jų grėsmės lygis sumažėjo nuo nykstančių iki pažeidžiamų .

Aplankykite mielas pandas su mumis

Susisiekite su mumis

Jei norite pamatyti nuostabias Kinijos didžiąsias pandas, galime pritaikyti jums ekskursiją, kad pamatytumėte pandas pagal jūsų poreikius.

Norėdami gauti įkvėpimo, žiūrėkite mūsų labiausiai atrinktus pandų maršrutus: